Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с митрополити от Арменската църква

DSC 6496В сградата на Софийска митрополия днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и архиереите на Европейските епархии на Арменската църква. Повод за срещата бе желанието на епископите да се запознаят със Светейшия предстоятел на Българската православна църква и да предадат поздрави от Католикоса на Арменската църква Карекин II. 14-те висши духовници са тук за Събора на архиереите на Европейските епархии на Арменската Апостолическа Православна църква, който се провежда за първи път в България.

„Винаги сме ви чувствали като братя и сънародници”, сподели архиепископ Татев Хагопян, архиерей на арменската епархия в Румъния и пълномощен представител на Католикоса в България. „Знаем, че Българската църква има изключителна роля за просперитета на българската държава”.

Среща от такъв характер и в такъв формат се случва за първи път и знак за нейната важност бе и присъствието на Арменския посланик. В нея участие взеха още Техни Преосвещенства Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия и ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод.

Много благодарности за срещата изрази и Негово Светейшество и пожела успех на събора им. „Нашите два народа са малки, но героични. Народът ни е съчувствал на страданията на Арменския народ и сме се старали винаги да бъдем полезни на нашите два народа… Бог да бъде с нас и неговия мир да имаме в душите си”, каза Светейшият патриарх Неофит.

Арменските духовници споделиха още, че са били признателни на Българската църква и народа ни, защото винаги сме били съпричастни към страданията на техния народ, особено след кланетата от началото на миналия век.

В края на приема патриарх Неофит получи покана да посети светите места на Армения, а срещата завърши с благопожелания за бъдещи успехи.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=284746

Visits: 0

Skip to content