Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Неделя сиропустна

   H0 1 28 1142Н Е О Ф И Т
  ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Не съдете, и няма да бъдете съдени; …

прощавайте, и простени ще бъдете

(Лука 6:37)

           ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Отново сме в навечерието на Великия пост. Отново светата Църква и Сам Господ наш Иисус Христос ни призовават към искрено и всесърдечно взаимно всеопрощение, с което да влезем достойно в периода на светата Четиридесетница – времето на скръбта и покайните сълзи, но и на нашето преобразяване чрез очистването ни от всяка сквернота на плътта и духа.

Мъдро и човеколюбиво е определила светата Църква този особен и единствен по рода си период от богослужебната година. Дълбок е смисълът на великопостния път и подвиг. Богослужебните текстове определят съдържанието и същината на поста като „… отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, празнодумството, лъжата и клетвопрестъплението“ (Стиховна стихира за понеделника от I седмица на Великия пост). Приканват ни да се обърнем навътре към себе си и да се взрем в себе си така, както не бихме сторили това в нито едно друго време от годината, като по този начин ни призовават към подготовка за достойно и радостно посрещане на дивното Христово Възкресение.

Като богочовешка общност на вярата и надеждата, на всеопрощаващата любов и на спасението, светата Църква и днес майчински ни подканва да простим и да поискаме прошка, за да можем с чисти сърца и чисти помисли заедно да извървим трънливия път до Седмицата на скръбта и на Христовите страдания, и по този начин още веднъж да се уподобим на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Който пръв ни посочи този път и този подвиг, който неизбежно минава през мрака и ужаса на страшната Голгота, но в чийто край винаги ни чака радостта от светлината на Възкресението.

Да постим с пост приятен, на Господа благоугоден!“. „Постното време светло да започнем!“. С тези и още много други призиви и увещания, с дълбок смисъл и богати по съдържание, Църквата днес с любов ни подканва да не се леним, а да скъпим времето (Еф. 5:16) и да не отлагаме началото на нашето покаяние. Не просто съжаление и разкаяние за едно или друго сторено прегрешение, а желание и готовност за цялостна промяна на вътрешния човек, на скрития „човек на сърцето“ – според израза на свети апостол Петър (1 Петр. 3:4).

Нека влезем във времето на светата и спасителна Четиридесетница с чисти сърца и искрено взаимно всеопрощение, и заедно да извървим дните до Възкресението, което да посрещнем още по-добри и още по-чисти, преобразени от опита на Великия пост.

В този ден на тържеството на Всеопрощението пръв искам прошка от всички вас, както и всесърдечно давам моята прошка на всекиго, като архипастирски призовавам и вас към оделотворяване на тази очистваща и спасителна Божия повеля: „Прощавайте, и простени ще бъдете“!

Божията любов, Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Леки и спасителни пости!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content