Продължете към съдържанието

Храмов празник на манастира “Св. 40 мъченици” в село Лева река

01 20190311 1917580972На 9 март 2019 г. (събота), в деня,  когато православната Църква почита Четиридесетте  мъченици Севастийски, в старинния храм на манастира "Св. 40 мъченици" в трънското село Лева река беше отслужена света Литургия. по повод храмовия празник за първи път след десетилетно прекъсване беше възобновено богослужението в църквата, която е обявена за недвижима културна ценност с национално значение.

Богослужението оглави протойерей Константин Стойчев. Молитвено участваха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор, монаси от неговото братство, миряни.  Първи населници на манастира, считано от 7 март ще са монахът Иларион и послушникът Христо.
За сега не е установено, кога за последен път е имало богослужение в храма, но най-вероятно от този ден са изминали много години. Не е запазена и почти никаква информация за обитавалите  манастира монаси. Единствено в летописната книга на училището, съхранявана в Държавен архив – Перник се споменава, че през 1847 г. в новопостроена "църковна килия към   манастира" са се водели учебни занятия, но
учителят не е бил духовно лице.
Самият манастир в близкото минало е бил доста популярен и по празници там са се събирали много хора, а и до днес местни хора идват в храма да запалят свещ. В момента обителта се възстановява с финансиран от Програмата за развитие на селските райони проект. Направен е нов конак по подобие на съществувалия някога на същото място, благоустроява се дворът, на църквата е потегнат покривът и е направен дренаж. В рамките на проекта
е изработен и нов иконостас. Инвестицията възлиза на малко над 644 хиляди лева. Към момента все още има доста довършителни дейности до приключване на проекта.

Текст и снимки: Руми Борисова – Перник

{joomplucat:982 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content