Продължете към съдържанието

Тивериополският еп. Тихон отслужи третата част на Покайния канон на св. Андрей Критски

IMG00032345"Няма ли да въздъхнеш, душо: "Помилуй мя, Боже, помилуй" – продължава да пее Църквата в третия ден от Великия пост.

Съгласно определената програма на Софийската св. митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост тази вечер, 13 март, бе отслужена великопостната вечерня в столичния храм "Св. Седмочисленици". Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, викарий на Българския патриарх.

Множество свещенослужители и вярващи от цяла София отново се събраха,  този път, под купола на храма, известен като "Пантеон на българската святост", и отправиха съборна молитва към Бога, към св. Андрей Критски и св. Мария Египетска. Голямото множество богомолен народ бе притихнало в молитва и отново отправяше молитва към  Бога за прошка на греховете.

Във великопостната вечерня молитвено участие взеха: Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и столични свещенослужители.

Сред молитвената тишина, изпълнила храма, покайните песнопения се изпълняваха от Софийския свещенически хор, ръководен от ик. Кирил Попов.

В края на молитвеното последование епископ Тихон се обърна с трогателно слово към изпълнилите храма богомолци. Той говори  за духовния път на християнина и за необходимите му добродетели, след които първо е смирението. В своята топла, непосредствена проповед, той подчерта: "Нека всички се възползваме от възможността, която св. Църква дава на всяка човешка душа в този благодатен великопостен период. Защото тя ни призовава не толкова да спасим света, не толкова да променим хората около нас, но преди всичко да променим себе си, като очистим сърцата си от злото…. Пребъдвайте в пост и молитва!" – пожела еп. Тихон и благослови вярващите християни да продължат с усърдие започнатия великопостен подвиг.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

 

 

 

Visits: 0

Skip to content