Продължете към съдържанието

Преждеосвещена литургия в столичния храм “Св. София”

IMG00044345На 15 март, първият петъчен ден от Великия пост, в столичния храм "Св. София" бе отслужена съборно втората за тази година Преждеосвещена св. Литургия. Богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ  Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха храмовото духовенство и дякони.

"Отмина първата седмица на Великия пост. Седмица в усилна молитва, покаяние и изповед. Седмица, която ни вдъхновява и насърчава чрез духовния подвиг, духовно да се извисим, за да можем с пълно съзнание да вникнем в смисъла на приближаващия  празник – Възкресение Христово.

Св. Църква е разпоредила по време на Великия пост, за да не лишават вярващите от св. Причастие, да се отслужва всяка сряда и петък Преждеосвещена литургия, както и в дните, когато има светийски празници. Това е, за да се иединим с Христа и да не отпадаме духом… Нищо не може да замени Тялото и Кръвта Христови. Този който обича Бога Го търси, чувства нужда и потребност… Нека след тази седмица на молитва, бдение, разсъждение и съзерцание да се причастим достойно със св. Тайни и продължим нашия пост, така както подобава, за да достигнем в радост онзи ден на Христовото Възкресние.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content