Продължете към съдържанието

Тази вечер бе отслужена първата статия на Богородичния акатист

IMG00031324Четири поредни вечери християните в съборна молитва отправят своя духовен зов към Бога с думите: „Помилуй мя, Боже, помилуй мя” и си правят равносметка: „Душо моя, душо моя, събуди се, защо спиш? Краят наближава”. Вярващият човек, който четири седмици се подготвяше за Великия пост, четири поредни вечери отправя славословия и молитви към Бога, св. Богородица и св. Андрей Критски и търси средства за покаяние, което да го доведе до духовно очистване и спасителна вяра.

Затова всеки ден от началото на поста ревностно се отправя към църковното събрание, та да може, съмолитствайки в храма, преживявайки духовния път на разкаялите се грешници, да се подготви и пристъпи към св. Христови Тайни. В петия ден, той, според църковното постановление  достойно възхвалява Божията майка, онази, която е свещен съсъд на Божията воля.

И във всички петъчни дни на благодатните седмици на спасителния пост, преди същински да се пристъпи към приемане на Христовите тайни, Църквата е установила, християнинът молитвено да се почита Божията майка, която е и небесна закрилница на целия човешки род.

Първото богослужение, посветено на св. Богородица по време на Великия пост, бе отслужено тази вечер, 15 март, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. Съборно бе изпълнен Молебния канон към Пресвета Богородица и първата статия от Богородичния акатист.

Вечерното последование, с благословението на Негово Свеетейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

На молитвеното последование  присъстваха Негово Светейшество Софийския митрополит патриарх Български Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, както и множество свещеници от столицата.

Пред празнично украсената със свежи пролетни цветя, икона на св. Богородица, поставена на солея, под олтарната икона на Божията Майка, епископ Герасим прочете първата статия от акатиста, а многобройният богомолен народ вдъхновено припяваше хвалебствените слова, с които величаеше Божията Майка. Песнопенията на акатиста, както и молебният канон бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от ик. Кирил Попов. След края на църковно-богослужебната възхвала благодарствени думи към св. Богородица отправи еп. Герасим. В своето слово, той каза:

"В дните на Великия пост, в които с духовни и телесни трудове се стремим да привлечем Божията благодат и да обновим живота си, ние се обръщаме за помощ към Майката на Живота, Пречистата дева Мария. Пет поредни петъчни вечери ние  се събираме в храма, за да възпеем с акатистно пеене Богородица-непобедимата Поборница на християните. В акатиста ние многократно изричаме словата на Св. арх. Гавриил "Радвай се", защото пресветата Дева е достойна повече от всеки човек да се радва с духовна радост. И не само заради дивното раждане на Спасителя, но и заради личния й подвиг, който тя пазеше в съкровена тайна. "Всичката слава на царската дъщеря е вътре" (Пс. 44:14) предрича богоотецът Давид, а в наши дни преподобният Силуан пише: "Божията Майка не е предала  на Писанието нито мислите си, нито любовта си към нейния Бог и Син, нито страданията на душата й при разпятието, защото така или иначе не бихме могли да си го представим. И макар животът на Божията Майка да е сякаш покрит със свято мълчание, Господ е дал на нашата Православна Църква да знае, че с любовта си тя обгръща целия свят и в Светия Дух тя жали и милва всички". За това и като я възпяваме с думите" радвай се", ние имаме повод да си спомним нейния свят живот, а същевременно с това и да подтикнем душите си към духовен живот, към духовна борба, към ежедневие с други принципи и цели, та да чуем и ние от Христос "радвайте се". Нашата истинска радост в тези дни идва от надеждата ни, че сме се примирили с Господа в тайнствата Покаяние и Евхаристия и сме станали свои на Бога. Ето в идните дни мнозина от вас ще пристъпят към тези животворящи тайнства и Христос няма да ви изпъди вън, но ще приеме всеки каещ се грешник и ще дари на всеки радост, според усърдието му. Но нека и тук вземем пример от Пречистата Богородица, която умееше да пази и съхранява Божията благодат. Нека с нейната  помощ не разпилеем придобитото в тази първа седмица на поста, но да съхраним решимостта си да живеем по дух, а не по плът. И  бодро да дочакаме отново да чуем пасхалното "Радвайте се"! Амин!".

Според установена традиция, в дните, когато се чете Богородичният акатист, християните носят хлябове в църквата, с което изразяват своята благодарност и молитвено прошение към Божията Майка. След отпуста храмовото духовенство благослови многочислените приношения, донесени в знак на почит към Закрилницата на човешкия род.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content