Продължете към съдържанието

В София бе отслужена втора статия на Богородичния акатист

IMG00033245"Радвай се, Невесто неневестна!" – продължава да пее Църквата в петъчния ден на втората седмица от Великия пост.

Отхвърлили земните грижи, десетки християни се събраха вечерта на 22 март, в празнично украсения с пролетни цветя храм „Св. Параскева“, на ул. „Раковска“, за да отправят отново възхвални слова към Божията Майка. Притихнал в храма, Божият народ с надежда и упование за пореден път се помоли пред образа на Божията Майка.

Вечерното съборно богослужение, в което беше прочетена втората статия на Богородичния акатист, бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха храмови духовници.

На богослужбата молитвено присъстваха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, който благослови вярващите и ги поздрави с духовната радост на Богородичния акатист.

В Богородичното последование молитвено участие взеха и Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, предстоятели на храмове и столични свещеници.

В благодатната молитвена вечер, посветена на пречистата Божия Майка, на певницата Софийският свещенически хор, ръководен от иконом Кирил Попов, отправяше певческа възхвала към Пресветата Дева, а множеството свещенослужители и миряни от цяла София им пригласяха, като тихо припяваха възхвалните строфи на акатиста.

След края на акатиста, Белоградчишкият еп. Поликарп се обърна към църковното събрание с думи на благословение, благоговение и преклонение към св. Дева Мария, която безусловно се е подчинила на Божията воля, като сама е направила този избор.

„От духовното предание знаем, че св. Богородица е сред нас, човеците. Тя ни подкрепя, подпомага и съдейства по пътя на доброто, полезното, по пътя на спасението. Тя е и благ пример затова, какви трябва да бъдем в нашия християнски православен живот." – каза  епископът. 

Искрено, вдъхновяващо и умилително звучаха неговите пастирски слова, с които прикани всяко вярващо сърце да се обърне към Пречистата Дева и да й отдаде своята почит, преклонение и благодарност.

В края на своето слово владиката призова Божията Майка да ни пази под своя покров и благослови молитвеното събрание.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content