Продължете към съдържанието

Велика вечерня с беседа за Неделя Кръстопоклонна се състоя в храм “Св. вмца Неделя”

IMG67943На 31 март, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена трета велика вечерня в митрополитския катедрален храм „Св.вмчца Неделя“.

Великата вечерня бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Христоско Казакин и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство.

След тържествената вечерня със състоя плануваната втора духовна лекция по време на Великия пост, която тематично бе свързана с Неделя Кръстопоклонна.

Тя бе представена от ик. Стефан Стайков, председател на храм "Св. Кирил и Методий", който е и член на Софийския епархийски съвет. Той припомни всички празници, свързани с Честния Кръст Господен и проследи историята на Самия Животворящ Кръст.

"Днес празнуваме завръщането на Честното дърво – каза в беседата отец Стефан, Църквата го представя на народа за да го ободри, вдъхнови и да може да премине с лекота попрището на поста." Отецът подчерта, че Кръстът някога е бил символ на позорна смърт, но става символ на Възкресението. Затова всички христолюбци носят винаги в себе си кръст и го полагат на гърдите си при всички свои дела.

След богослужението и беседата, епископ Поликарп поздрави отец Стефан за духовната и полезна беседа и му пожела здраве и духовни сили, за да може още по- усърдно да  проповядва, учи и наставлява християните и бъде радост на Църквата.

Следващата Велика вечерня в митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“ с беседа ще бъде на 7 април от 17:00 ч.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content