Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в Лозенския манастир “Св. ап. Петър и Павел”

IMG00093На 7 април, Четвърта неделя на Великия пост, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Девическия манастир „Св. апостоли Петър и Павел“, край с. Лозен.

С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит той възглави празничната неделна литургия, в която в съслужение взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Василий Сарян, председател на столичния храм „Преображение Господне“, ик. Иван Плещов, председател на храм „Св. Николай“, гр. Елин Пелин, протойерей Захарий Димитров, ефимерий на манастира, свещеник Костадин Тренев и четирима дякони, ръководени от столичния митрополитски протодякон Иван Петков.

Еп. Поликарп и придружаващите го духовници бе посрещнат на манастирската врата от игумения Марина, която сърдечно го приветства с добре дошъл, под звуците на манастирските камбани.

Влизайки в двора, владиката разгледа околохрамовото пространство и с радост забеляза, колко обгрижено, подредено и украсено с цветя е то. Архиереят тържествено влезе в храма, украсен със свежи пролетни цветя и бе посрещнат от боголюбиво множество, което е приело светата обител за свое духовно прибежище.

С преизпълнени сърца духовенство и народ молитвено влязоха и участваха в светата богослужба, която бе ръководена на певницата от монахините. Към тях се присъединяваха християни от цялата околия, които се молеха с думите на църковното последование. Мнозина усетили благодатта, която извира от единението и общата молитва, все по-ревностно отправяха своя духовен взор към Всеподателя Бога.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от софийския митрополитски протодякон Иван Петков.

В края на литургията с вдъхновено пастирско слово към присъстващите се обърна еп. Поликарп.

"Днес се вглеждаме в лествицата на добродетелите, показна ни от св. Йоан Лествичник. Изкачвайки се по тази духовна стълба, християните стигат да Господа Иисуса Христа и стават небесни синове и участници в Царството Божие… Днес Евангелието ни припомня силата на поста и молитвата и преполовили поста трябва да се укрепим с тях като знаем, че това е всепобедното оръжие срещу човешкия враг. Оръжие, което дава сила и е изпълнител на евангелските слова: „Това, което искате с молитва….“ Но преди всичко, трябва да обуздаем мислите си и чувствата си, което означава да бъдем постещи телесно и духовно и така да се обновяваме, за да се явим пред Господа с чисто сърце и усъвършенствана душа.“- каза в словото си владиката.

Той преподаде патриаршеския благослов  на християните и отправи благопожелания от негово име. Владиката приветства игумения Марина, сестрите монахини  и всички поклонници, които помагат в светата обител, като им благопожела здраве и преуспяване в духовната борба.

Еп. Поликарп бе поздравен от ефимерия на манастира – отец Захарий с букет цветя, а игумения Марина му поднесе в дар ръчно изработени свещи, които да му послужат при архиерейските богослужения.

С пожелания за нови духовни тържества в светата обител духовенство и миряни се разделиха и си пожелаха под покрова на светите апостоли да живеят в мир и благоденствие.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content