Продължете към съдържанието

В София тържествено бе отбелязан празникът на св. Антипа еп. Пергамски

IMG00086804На 11 април Църквата чества св. свщмчк Антипа, еп. Пергамски. По този повод в София тържествено бе отбелязан денят, посветен на светеца, който се счита за небесен покровител на стоматолозите.

В столичния храм „Преображение Господне“ бе отслужена архиерейска Преждеосвещена литургия, възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него край св. Трапеза застанаха ставр. ик. Василий Сарян, председател на храма, протойерей Климент Харизанов от храмовото духовенство, протойерей Любомир Стоянов, председател на храм “Въздвижение на Честния Кръст Господен“, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

Молитвено участие взеха деканът на Факултета по дентална медицина към Медицински университет, София – проф. д-р Андон Филчев и финансовият мениджър на факултета г-н Красимир Христов.Заедно със свои сътрудници те донесоха за поклонение в храма мощи на днес, чествания св. Антипа, еп. Пергамски, чиито мощи се покоят във Факултета по Дентална медицина.

По време на светата Литургия еп. Поликарп постига за „иподякон“ на БПЦ, шестгодишния Петър, който ще помага на свещениците в енорията на гр. Елин Пелин.

На преждеосвящената литургия присъстваха миряни от цяла София, който молитвено бяха подпомогнати от изпълнението на храмовите певци, ръководени от г-н Тодор Костов, учител в Софийската духовна семинария.

В края на богослужбата мнозина пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни. Еп. Поликарп разказа житието на св. Антипа, еп. Пергамски, който е живял през 1-ви век и е бил вдъхновение за множество хора, които като виждали неговото себеотрицание са приемали Христовата вяра и са се утвърждавали в доброто и полезното.

„Св. Антипа  е живял в трудни времена и години. Години, които са били изпитание за онези, които са следвали Христа Бога. Христоносците са били преследвани и от езичници и от евреи. И  тези трудни време той проявил мъченическо мъжество и изповедническа вяра.“- каза в словото си владиката.

„Да подражаваме на неговото постоянство във мисионерски дух и работа, да се оградим със съкровена молитва, да подражаваме на неговата кротост и любов и да я проявяваме не само към Бога, но и към хората“- каза още владиката.

Той поздрави представителите на Факултета по дентална медицина с празника на техния духовен покровител и им благодари, че днес донесоха за утешение и поклонение в храма, дарената им от Гърция частица от мощите на св. Антипа.

Владиката преподаде благослова на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и им пожела да се трудят в духовно и телесно здраве и да имат сили, с които да помагат на хората в запазването на тяхното здраве.

„Поздравете и Вашия екип с празника на вашия небесен закрилник и покровител, и дай Боже в скоро време да построим и храм посветен на св. Антипа в двора на Медицинска академия. Там да се събираме, там да отправяме съборна молитва, там да празнуваме паметта на св. Антипа!“ – завърши словото си еп. Поликарп.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content