Продължете към съдържанието

Акатистова събота в София

IMG00117В съботния ден на петата седмица от Великия пост се отдава почит и възхвала на Божията Майка. Според мирския /Цариградския/ типик, Богородичният акатист се отслужва в петък вечерта, с Малко повечерие, но според манастирския /Иерусалимския/ типик, същият  Акатист с Богородичния канон се отслужва на утринната в съботния ден.  Затова той се нарича: Акатистова събота.

За първи път в Софийска епархия бе отслужена Архиерейска св. Литургия в чест на този празник, посветен на св. Богородица.
Тя бе отслужена в столичния храм „Рождество  Богородично“ и възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха протоиерей Илиян Алексиев, председател на храма, протоиерей Иван Иванов от храмовото духовенство, свещеник Андон Софиин, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от храмовия хор, ръководен от д-р Росица Николова. Великолепно музикално балансиран, с добре подбран певчески репертоар, той добринесе за духовното и молитвено извисяване на всички присъстващи и направиха архиерейската богослужба още по-благолепна и тържествена.

Храмът, изпълнен с богомолен народ активно участваше в богослужението като гласно изповяда Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш…”.

В края на богослужението еп. Поликарп се обърна с пастирско слово за св. Богородица като подчерта нейната особена мисия сред човечеството. Говори за това, че тя като Всеобща майка се се застъпва пред за нас човеците, за всички, които прибягват към нея и нейните молитви.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов

Visits: 0

Skip to content