Продължете към съдържанието

Архиерейска Василиева света Литургия в Самоковския манастир „Покров Богородичен“

DSCF1481845 scaledНа 14 април, в петата неделя на Великия пост, посветена на св. преподобна Мария Египетска, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ бе отслужена Архиерейска Василиева света Литургия.

Светата Василиева литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, ефимерий на обителта, свещеник Емилиян Дамянов, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

На портите на Самоковската света обител, епископ Поликарп бе посрещнат от монахиня Пелагия, игумения на манастира, както и от деца облечени в народни носии с погача и шарена сол и от много поклонници и деца.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от църковни певци, во главе с г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, и от сестрите на манастира.

След светата литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна вярващите християни с живота на св. преподобна Мария Египетска и изтъкна причината, поради която, нейната памет се почита в петата неделя на Великия пост.

Епископ Поликарп поздрави архиерейския наместник, игуменията, свещенството, певците и вярващия народ, който бе преизпълнил храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела силна вяра, духовна грижа за спасението си, както и достойно посрещане на Христовото Възкресение – Пасха – Великден.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе игуменията на светата стародавна Самоковска обител монахиня Пелагия, която му поднесе букет цветя и икона на света Богородица за благословение и молитвен спомен.

В светата обител еп. Поликарп посети най-възрастната монахиня в България – сестра Херувима. Тя е прекарала 94 години в монашество и на 6 май т.г. ще навърши 99-годишна възраст. Той я поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и й пожела здраве, но най-вече сили, за да живее, да се моли се и бъде за духовна радост на всички, които я познават, и духовно благословение за нашата църква.

Снимки: Александър Ангелов

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content