Продължете към съдържанието

Преждеосвещена литургия в ротондата “Св. Георги Победоносец”

IMG00193435На 19 април, в петъчния ден на шестата /последната/ седмица от Великия пост, в храм „Св. Георги“ – Ротонда бе отслужена Архиерейска преждеосвещена св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение  влязоха ик. Йоан Куков, председател на храма, протойерей Георги Спасов, председател на храм "Св. Петка Самарджийска" и йеродякон Вартоломей.

По време на литургията еп. Поликарп постига за "четец и певец" на БПЦ, благоговейния мъж Станко Генчев, който ще подпомага отец Йоан Куков в св. олтар.

След светата литургия епископ Поликарп произнесе кратко духовно слово, в което говори на вярващите за завършване на Великия пост и духовно ги насърчи, ободрени да влязат в предстоящата Страстна седмица. Той препоръча да се усили молитвения живот и с духовна ревност да премине благодатното време на очистителната седмица, която завършва с радостта на Христовото Възкресение.

"Бог бе милостив към нас и ни обдари с богослужения, с духовни тържества, за ни накара всички заедно, да възжелаем Неговата любов и да се поклоним Нему със смирение и послушание…по този начин, подражавайки Му, да станем Негови наследници на Неговото Възкресение, на Царството небесно… Нека по молитвете на св. великомъченик Георги, Бог да ни дава лек и спасителен път в дните на Страстната седмица. Да можем с отворени сърца да съприжевеем предстоящите трудни дни, да се утвърдим в Неговата любов, да го прегърнем и да Му подражаваме! "- каза в словото си владиката.

 Той поздрави председателя на храма, свещенството, певците и вярващия народ, събрал се в петъчния ден на съборна молитва и преподаде първосветителският благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов

 

Visits: 1

Skip to content