Продължете към съдържанието

На Велика сряда бе отслужена Архиерейска преждеосвящена литургия

DFUJ1173246На 24 април, Велика сряда, в столичния храм "Св. Петка Самарджийска"  за последен път тази година, бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия, която бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ик. Йоан Куков, председател на храм "Св. Георги", протойерей Георги Спасов, председател на храма "Св. Петка Самарджийска" и двама дякони.

В тази сряда от Великата седмица, извършваме възпоминание за помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената-блудница. Тъй като хвалитните и стиховните стихири на утренята от Велика сряда, както и техните Слави, се повтарят и на вечернята като стихири на „Господи воззвах“, отново беше изпълена и прекрасната Слава на св. монахиня Касиана.

Евангелското четиво от св. Литургия ни разказва и за решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6). Този евангелски разказ се чете, за да ни накара да се замислим, дали ние, които се наричаме Христови, не предаваме Господ Иисус Христос чрез нашите небогоугодни дела. А целият Велик пост ни води към покаяние, за което е нужно смирение – само така можем да надвием предателя Иуда в нас, да преодолеем греха на предателството.

По време на литургията еп. Поликарп постига за служение трима иподякони: Румен, Марин и осемгодишния Ясен.

В края на литургията владиката се обърна с пастирско слово, с което прикани да усилим молитвения си живот и със смирение да се подготвим за приемането на св. Тайни Христови.

Той поздрави председателя на храма, свещенството, певците и вярващия народ, събрал се на Велика сряда  на съборна молитва м малкия столичен храм и преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов

+++

 
Обливането с миро във ВитанияВ светата Велика сряда божествените Отци са заповядали да се прави спомен за жената грешница*, която помаза с миро Господа. Това е станало малко преди спасителните Му страдания.

Когато веднъж Иисус бил във Витания, в дома на Симон Прокажени, пристъпила към Христос една жена и изляла върху главата Му скъпоценно миро. Възпоминанието за тая жена е установено съгласно думите на Спасителя – да се разказва по цял свят за онова, което тя извърши, подбудена от най-топла обич към Него – Спасителя – Господ Иисус Христос.

Кое подбуди жената грешница към това дело? – Любовта и разкаянието. Тя навярно ще да е била видяла преди това как Христос състрадателно се отнася към всички грешници и особено сега – как Той влязъл в дома на един прокажен, който съгласно закона трябвало да бъде считан за нечист и лишен от общение с човеците. Навярно тя ще да е помислила, че щом Христос е могъл да излекува един прокажен, ще може да излекува и нейния душевен недъг. И така, когато Господ Иисус бил на вечеря, тя изляла върху главата Му миро, което струвало 300 динария. Равняващи се на 30 сребърника.

Учениците на Христос и особено Юда изразили недоволство от това прахосване на драгоценната течност, която можело да бъде продадена и получените пари да бъдат раздадени на бедните. Но Христос се застъпил за жената да не пречат на доброто ѝ намерение. Защото, изливайки върху главата Му миро, тя Го приготвила за предстоящото Му близко погребение. За това именно, което тя извърши, ще се разказва по цял свят.

Някои смятат, че тази жена е една и съща с жената, за която всички евангелисти споменават във връзка с изливане миро върху Господ Иисус. Св. Иоан Златоуст обаче смята, че жената, за която говори св. евангелист Йоан при подобен случай, е друга – сестрата на Лазар, жена честна и почтена. Очевидно светите евангелисти повествуват за няколко сходни, но все пак различни случаи. Събитието, за което днес споменаваме, е това, за което повествува св. евангелист Матей, станало два дни преди Пасха във Витания, в дома на Симон Прокажени.

Христе Боже, Който бе помазан с драгоценно миро, избави ни от страданията, които ни сполетяват, и ни помилвай, защото си благ и човеколюбец! Амин!

 

Източник: „Синаксар – празнични четива от Триода и Пентикостара“, Превел и преработил: † Макариополски епископ д-р Николай, Синодално издателство, С. 2011

Visits: 0

Skip to content