Продължете към съдържанието

Второ Възкресение в митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”

IMG00232592Стотици християни и множество софийски духовници съборно посрещнаха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” първия ден на Великден. Според църковния типик в този ден преди обяд се отслужва празнична възкресна вечерня за т. нар. "Второ Възкресение".

Нарича се "второ", тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, благовествуващ за възкръсналия Христос. На това тържествено богослужение евангелието се повтаря на различни езици, като смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи, до цялото човечество.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пръв прочете евангелския текст на църковнославянски език. След това евангелското четиво прозвуча на гръцки, френски, руски, румънски, еврейски, английски, немски и на български език.

В тържественото богослужение взеха участие преосвещеният Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, храмовото духовенство, предстоятелят на Руското патриаршеско подворие у нас архимандрит Васиан и предстоятелят на румънския храм в България ставр. ик. Нелуц Опря и двама дякони.

Молитвено участие в богослужението взе и архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия.

След прочитането на евангелското четиво Негово Светейшество поздрави християните с „тържеството на тържествата и празника на празниците”.

Мелнишкият епископ Герасим прочете Пасхалното послание на членовете на Св. Синод на БПЦ.

По време на Пасхалните стихири, богомолният народ мина за пасхално благословение, целувайки напрестолното Евангелие, иконата на Възкресение Христово и св. кръст.

Пасхалният поздрав се чуваше навсякъде от малки и големи и в усмихнатите лица на всички се четеше – в съгласие с псаломския стих, че именно „Този ден е Господ сътворил: да се възрадваме и развеселим в него”.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Йордан Терзиев

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 1

Skip to content