Продължете към съдържанието

В София тържествено бе почетена паметта на св. пророк Йеремия

IMG00079257На 1 май – Светла сряда в гр. София тържествено бе почетена паметта на св. пророк Йеремия.

На ул. „Просвета” се намира единственият храм, посветен на светия пророк и по повод храмовия празник с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение с протойерей Петър Калчев, предстоятел на тържествуващия храм, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение бе оглавено от църковни певци воглаве с псалта Методи Стоилов.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четци, певци и свещоносци помощниците при храма: Стефан, Иван и Николай.

В края на литургията еп. Поликарп с благо слово ги приветства и припомни житието на светия пророк, който е живял 600 г. преди Христа и е един от онези които е предсказал Неговото раждане.

Той благодари на всички, които се трудят и подържат храма и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит. По традиция след  тържествената богослужба в храма, в двора бе отслужен празничен водосвет, а за телесна подкрепа бе  осветена и празнична обща трапеза.

Справка:

Църквата е построена през 1937 г. Тя е  еднокорабна, с притвор, край нея има камбанария. Има предание от жители на квартала, че някога е имало манастир, който е бил разрушен от турците. Мястото е било превърнато в нива. По време на оран, воловете се спирали на определено място и не искали да продължат. При разкопки там намерили два каменни кръста и църковни утвари. Стопаните дарили нивата за построяване на църквата. Друго предание твърди, че в този манастир е бил свикан Сердикийският събор през 343 г.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content