Продължете към съдържанието

Литийно шествие за „Всецарица“ в Църногорския манастир

IMG00097315На 3 май – Светли петък, в дворите на Църногорската света обител „Св. безсребреници Козма и Дамян“, при стечението на стотици православни християни се проведе литийно шествие с копието на чудотворната икона на Света Богородица – „Всецарица“.

Литийното шествие бе оглавено, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

След литийното шествие, направено около честната света обител, в двора, епископ Поликарп произнесе слово и благослови игумена – архимандрит Никанор – на манастира, братството, духовенството, официалните лица и честните поклонници от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и им пожела радост, мир и преуспяване под благодатния омофор на Божията майка.

Литийното шествие се организира по повод празника на Света Богородица – „Всецарица“, който е установен да се чества в светата обител на 2 май, денят когато честната икона е донесена в Църногорския манастир.

Приветствени и благодарствени думи към всички присъстващи отправи и Негово Високопреподобие архимандрит Никанор, игумен на манастира. Той благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество за подкрепата и благословението за братството, поклонниците и светата обител.

Гости на празничното литийно шествие бяха: г-жа Ирена Соколова, областен управител на Област Перник, г-жа Вяра Церовска, кмет на Община Перник, г-н Красимир Велчев, народен представител и председател на Комисията по „Вероизповеданията и правата на човека“ при Българския парламент, депутати, кметове и дарители.

За всички присъстващи на празника бе предоставена празнична трапеза.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content