Продължете към съдържанието

Достойно бе почетена паметта на св. равноапостолни Методий и Кирил в гр. Сливница

DSCF945532На 11 май Православната църква чества паметта на св. равноапостолни братя Методий и Кирил, учители и просветители славянобългарски.

Много храмове и манастири на територията на Софийска епархия са посветени на тези две светила на нашия народ.

Един от големите храмове посветени на св. равноапостолни братя се намира в гр. Сливница, който навършва и 140 години от построяването си и който през изминалата година бе ремонтиран и обновен.

За да се почете достойно паметта на светете братя Методий и Кирил, закрилници на храма и града, да бъде обновен храмът след вътрешния ремонт и да се отбележи 140 – годишнина, в храма бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха ставрофорен иконом Мина Минчев, иконом Дамян Делов, ставрофорен иконом Василий Сарян, протойерей Венцислав Тонов, протойерей Желязко Симонов, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, дякон Георги Читалов и дякон Лука Китин.

В светата Литургия съслужи и свещеник Георги Тодоров, предстоятел на храма, който, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, в края на тържествената света Литургия бе произведен за протойерей на Светата БПЦ-БП.

Молитвените песнопения на светата Литургия бяха огласени от хоров квартет от митрополитския храм „Св. Неделя“, гр. София, под ръководството на г-н Стоян Малинов.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна вярващите с живота на светите равноапостолни братя Методий и Кирил и призова вярващите да благодарят на Бога, че е дал на нашата Родина такива велики молитвеници и светци, от които да се вдъхновяваме и поощряваме в духовния живот и вяра в Бога.

Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма протойерей Георги Тодоров, духовенството и многобройните вярващи изпълнили храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Молитвено участие в празничното богослужение взеха г-н Васко Стоилков, кмета на община Сливница, г-н Марин Павлов, председател на общински съвет Сливница, дарители, ктитори и благодетели на храма. Епископ Поликарп им благодари за тяхната отзивчивост и ангажираност към храма и църковното дело.

Поздрав и думи на благодарност към епископ Поликарп и всички вярващи в храма отправи отец Георги, който не можа да скрие вълнението си от тържеството в чест на покровителите на храма и от това, че той е уважен на такова високо ниво.

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content