Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се среща с посланика на Словения Анжей Франгеш

103Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с Негово Превъзходителство посланика на Р Словения г-н Анжей Франгеш. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. Митрополия, а в нея участие взеха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод.

По време на приема Негово Превъзходителство сподели, че е изключително важно за Словения и посолството на страната у нас да има добри отношения с Българската православна църква. „Вие представлявате най-древната култура в Европа и за мен е особено важно това как обществото ви приема и какви са вашите взаимоотношения с останалите християнски изповедания в страната”, каза г-н Франгеш. Той каза още, че за Словения е било изключително важно да открие посолство в България, тъй като българския и словенския народ са братски народи и имат общо минало.

„За мен БПЦ е най-важният пазител на ценностите. Всички славянски нации са се учили и въз основа на вашето знание. Без св. Братя Кирил и Методий ние нямаше да се намираме тук и сега, а и нещата нямаше да са поставени по този начин. Заради това ще сме ви винаги признателни. Имаме голямо желание да си съдействаме, в която да е област. Имаме огромно уважение към това, което прави БПЦ за България. Изразяваме нашата готовност да помогнем на Българската църква в служението й”, каза още Негово Превъзходителство. Посланикът изрази готовността на Словения да помогне във всяка една област от служението на Българската църква, както и нейното желание за подпомагане на българската общност в Словения.

От своя страна патриарх Неофит сподели, че Българската православна църква се старае да поддържа добри контакти с останалите християнски изповедания и Поместните православни църкви.

В срещата бе поставен и въпросът с посещението на папа Франциск у нас. „Смятаме, че тези контакти помагат много да бъдем едно общество, което е изповядвало добрите взаимоотношения с другите. Стараем се този процес да бъде поддържан за обща полза”, каза още той, като добави, че се надява Словения да помогне в това дело – „да поддържаме св. Православие и всички, които желаят да служат на миротворческото служение”.

Срещата завърши с благопожелания за бъдещи инициативи, както и успех в предприетите начинания.

Текст и снимки: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=290485

Visits: 0

Skip to content