Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с Албанския посланик Доника Ходжа

271В сградата на Софийска митрополия се състоя среща между Светейшия Български патриарх Неофит и Нейно Превъзходителство посланика на Р Албания у нас г-жа Доника Ходжа.

Нейно Превъзходителство благодари за оказаната чест и внимание от страна на Светейшия предстоятел на БПЦ-БП, като по време на приема тя сподели, че България и Албания са страни с много близко минало и почти обща история. „Албанската църква е по-млада от Вашата, която пък е една от най-старите в Европа с много традиции във времето и разпространението на доброто сред хората”, каза посланик Доника Ходжа, като сподели още, че повече от 26% от гражданите на Албания са част от Православната църква, а храмовете вече са над 1000.

„Добре е да живеем в мир и разбирателство, надяваме се че Балканският полуостров ще бъде място на мир и трайни успехи в своето съвременно и бъдещо развитие”, сподели от своя страна Негово Светейшество патриарх Неофит.

На срещата участие взеха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и ик. Николай Георгиев, началник на Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод.

Посланик Ходжа сподели още, че България е една от най-големите поддръжници на Албания за членство в Европейския съюз, което от свое страна още повече засилва връзките и отношенията между двете страни. Тя добави още, че посолството на Р Албания е отворено за всички инициативи и дейности, с които БПЦ-БП би желала да сътрудничи с правителството на Албания и в подкрепа на българското малцинство в страната.

Срещата завърши с благопожелания за бъдещи успехи, трудове и сътрудничество, както и възможност за по-чести срещи и съработничество.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=291106

Visits: 0

Skip to content