Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Св. Спас“

IMG1Тази година на 6 юни Православната църква почита големия Господски празник Възнесение Господне – Спасовден.

По този повод на 5 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Лозенския манастир „Св. Спас“ бе отслужена тържествена Архиерейска вечерня и така достойно бе дадено началото на честването на храмовия празник на светата обител.

Вечерното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с йеромонах Игнатий, ефимерий на манастира и свещеници от София и региона.

По време на празничното моление бе извършен и чинът на петохлебито за здравето и благоденствието на обитателите на светата обител и честните полонници.

Клиросното пение бе оглавено от д-р Андрей Касабов с певци от източния църковен хор „Св. Наум Охридски“.

След вечерното молитвено последование, епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което изтъкна важни моменти от историческото евангелско събитие, което възпоменаваме – послушание, смирение, кротост, търпение, доверие, спазване на Христовите повели и наслада от духовната близост до Бога и призова вярващите да изпълват със духовно съдържание своето битие и бъдат добър пример за човеците.

Епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит игуменията на светата обител монахиня Агатия, свещениците взели участие в празника, певците и вярващия народ и им пожела здраве, дългоденствие, мир и любов и достойно отбелязване на празника Възнесение Господне.

За всички присъстващи на вечернята бе подготвена обща трапеза.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 2

Skip to content