Продължете към съдържанието

Молебен за Деня на хлебаря и сладкаря

IMG3На Възнесение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя" бе отслужен тържествено молебен за Деня на хлебаря и сладкаря. Той се състоя по инициатива на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС).

Съюзът е работодателска неправителствена организация, която представлява и защитава интересите на своите членове пред държавните, обществените и международните органи и организации. В него участват индустриални, средни и малки предприятия от хлебопекарния и сладкарския сектор, научни институти и училища. Той обединява Сдружение „Браншовата Камара на Индустриалните Хлебопроизводители и Сладкари в България“ и „Федерация на Хлебопроизводителите и Сладкарите в България“.

За първи път празникът на хлебарите и сладкарите се чества официално през 1915 година по предложение на съюза "Задруга на хляба". По утвърдена вече традиция всяка година на професионалния празник се организира църковна богослужба – молебен за здраве и благополучие за всички, които участват в хлебопроизводството и сладкарството.

С благословението на Българският патриарх Неофит молитвеното последование в катедралния столичен храм бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп. Владиката освети донесените разнообразни хлебни приношения и поръси със светена вода знамето на браншовата организация. Той поздрави десетките присъстващи и им отправи благопожелания и благослов от името на Българския патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content