Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в Балшенския манастир „Св. вмчк Теодор Стратилат“

IMG4На 8 юни Православната църква почита паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат. Светият мъченик се явява небесен покровител на Балшенския манастир, намиращ се край с. Балша, общ. Нови Искър.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храма на светата обител бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.

Празничната света Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Януарий, иконом Христо Попов, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

Клиросното пение бе оглавено от църковни певци от София, както и част от хористите при столичния храм „Св. Параскева“.

Преди началото на светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец, певец и свещоносец Божия раб Георги, който подпомага свещеническото служение в храм „Св. Параскева“, гр. София.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе слово и запозна вярващите християни с живота, делата, мъченичеството и прославата на светия великомъченик Теодор Стратилат. Той припомни, че всеки един православен християнин е необходимо да се въздига духовно, по примера на светеца и да освещава себе си, като по този начин възраствайки пред Бога, става и добър пример за хората около себе си. Той припомни на вярващите, че всеки е необходимо да се старае да освещава себе си и бъде достоен изповедник на вярата.

Епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит изпълняващия длъжността игумен на светата обител, отец Христо Попов, свещенството, братята на манастира, певците и вярващия народ – честните поклонници и им пожела здраве, дългоденствие, мир и любов.

На двора на светата обител бе извършено водоосвещение, както и осветена празнична обща софра. Вярващите се поръсиха за здраве и благословение, както и споделиха общата трапеза в чест и памет на Божия угодник Теодор Стратилат.

За всички присъстващи официални лица бе подготвена обща трапеза в манастирската трапезария.

За поклонение в Балшенската света обител, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе донесена от Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“ иконата на Света Богородица – „Всецарица“. Иконата бе поставена в храма на манастира за всенародно поклонение.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content