Продължете към съдържанието

Среща на Българския патриарх Неофит с посланика на република Азербайджан

937В сградата на Софийска св. Митрополия се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Нейно Превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на Р Азербайджан. По време на приема Нейно Превъзходителство благодари за оказаната чест, както и за изключително добрите взаимоотношения между БПЦ и Посолството на Азербайджан у нас.

На срещата участие взеха Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия.

Посланик Наргиз Гурбанова покани Светейшия патриарх и БПЦ-БП да вземат участие в единствения по рода си религиозен форум, който ще събере религиозни лидери от целия свят. Той ще се проведе за втори път в кавказката страна, а в миналото си издание на форума са присъствали повече от 250 духовни лидери, сподели още Нейно Превъзходителство. Гурбанова допълни, че Р Азербайджан е в изключително добри отношения с Руския патриарх Кирил и Грузинския патриарх и католикос Илия II. „За нас православието е много близка и приятелства религия”, каза Нейно Превъзходителство, като допълни, че в края на I век в Азербайджан е построен един от първите християнски храмове, а в момента има 18 църковни общини и 13 православни храма в столицата на страната.

„Искаме с българските си приятели да покажем съпричастност към единството и мира ”, сподели още Нейно Превъзходителство. По време на приема бе повдигнат и въпросът за традиционно добрите отношения между България и Азербайджан, както и развитието на православното християнство в страната. Според последните статистики най-голямото християнско изповедание е Православното, представено от Руската и Грузинската православни църкви. Броят (около 50 000) православни многократно надвишава общия брой на всички християнски религиозни общности в страната.

Православните храмове в страната функционират свободно; православните вярващи не търпят дискриминация и се ползват с правата, признати за всички.

Срещата завърши с благопожелания за успехи в работата, както и с надежда за повече дръзновение.

 

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=292762

Visits: 0

Skip to content