Продължете към съдържанието

Среща на Българския патриарх Неофит с председателя на Грузинския парламент

264Днес в сградата на Софийска св. Митрополия се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и председателя на парламента в Грузия г-н Иракли Кобакидзе, който е на посещение в страната.

„Нашите два народа имат много добри и братски отношения един към друг. Целта на тези наши срещи е взаимоотношенията да бъдат задълбочени, както и връзките между народите ни и нашите правителства. Много сме удовлетворени, че не само в исторически план, но и към днешна дата, че имаме много добри взаимоотношения между нашите две страни. Много сме щастливи, че нашите църкви са в изключително добро приятелство, защото то се опира на Православието и православната ни вяра. Тъй като тази обща вяра определя идентичността и на двата народа, това е и нещото, което ни сближава и създава добра основа за добро и силно приятелство”, каза председателят на грузинския парламент.

Кобакидзе припомни и историческите връзки между двете страни, като спомена за историята на Бачковския манастир, основан от братя грузинци. Той сподели още, че мотото, което стои над Българския парламент – „Съединението прави силата”, е същото като мотото на парламента в Грузия. „Ако засилим тези наши връзки, тогава ще бъдем по-силни заедно, а взаимоотношенията и засилването на връзките между Българската църква и Грузинската е ключово дело в това обединяване”, каза още той.

По време на приема Светейшият патриарх Неофит припомни на г-н Кобакидзе срещата му с грузинския посланик Нейно Превъзходителство Тамара Лиуашвили, която се състоя на 13.06.19 г.

Светейшият патриарх припомни още и за своя среща с Грузинския патриарх Илия II, който е особено обичан от своето паство в Грузия. „Нашият патриарх е духовният ни водач и има много голямо влияние сред обществото в Грузия. Тъй като имаме демографски проблем в Грузия, след като той обяви своята кампания да кръщава всяко едно трето дете, нацията ни се увеличи. Благодарни сме му, че засилва вярата в народа ни”, каза г-н Иракли Кобакидзе. Светейшият патриарх Неофит изпрати и сърдечни поздрави на католикоса на Грузинската църква патриарх Илия II. „Много сме благодарни за онова, което той прави за народа в Грузия”, каза Светейшият патриарх.

В срещата участие взеха Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия.

Повдигнат бе и въпросът за поклонническия туризъм, като по-специално бе обърнато внимание на Поклонническия център към Софийска св. Митрополия, който предвижда бъдещи поклоннически пътувания в Грузия. Споменато бе за огромния интерес от страна на българи към Грузия, както и на грузинци към България, както и идеята за създаване на директен полет до Грузия, което ще спомогне за по-доброто и бързо пътуване до азиатската страна.

Приемът завърши с благопожелания за бъдещи професионални успехи и надежда за добри поводи за среща.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=293200

Visits: 0

Skip to content