Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия за деня на Всички светии в с. Мрамор

191На 23 юни Църквата, според богослужебния календар почита паметта на всички светии. На всички онези, които отдадоха своя живот, дихание и трудове за Бога, за Негова прослава и утвърждаване на Неговото име в света и послужиха за добър пример на човеците.

По този благодатен повод в храм „Вси светии“, с. Мрамор, гр. София, кв. Връбница, бе отслужена Архиерейска света Литургия и тържествено отбелязан храмовият празник на църквата. Храмовият празник бе обогатен и с отбелязването на 130-годишнина от освещаването на храма.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха иконом Христо Дамянов, протойерей Йоан Маджуров, свещеник Мариян Лазаров, предстоятел на тържествуващия храм и йеродякон Вартоломей.

Молитвените последования изпълниха хористи при столичния храм „Покров Богородичен“.

Молитвено участие в светата Литургия взе г-н Цветан Петров, кмет на с. Мрамор, г-жа Светла Крумова, кмет на с. Доброславци, както и много дарители, спомоществователи и ктитори на храма.

Храмът бе изпълнен с многобройно множество вярващи християни от селото, както и с много млади семейства и деца.

След светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави вярващите с празника и говорейки за добродетелния живот на светиите, припомни, че е задължение на всеки християнин да има такъв живот, чрез който да се доближава до Бога и да изпълва живота си със святост, прославяйки Божието име с добрите си дела. Епископът припомни, че светостта е за всички и всеки според дарованията, които има от Бога, е необходимо да възраства в нея.

Епископ Поликарп поздрави всички дарители и спомоществователи на храма и енорията в с. Мрамор и благодарейки им от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, се помоли, Бог да им въздаде хилядократно, за да помагат и бъдат пример за добротворство в името на Бога, за човечност и грижа за духовното въздигане на нашето общество.

Поздрав към епископ Поликарп поднесе свещеник Мариян Лазаров, който от свое име и от името на настоятелите и вярващия народ, най-напред благодари на Негово Светейшество за даденото благословение храмовият празник на енорията в с. Мрамор да бъде удостоен с архиерейско богослужение, а сетне и на епископ Поликарп за неговото присъствие и служение.

След светата Литургия, епископ Поликарп освети и новата придобивка при храма – духовен център – обща трапезария, където енориашите ще имат възможност да се събират на духовни беседи, неделно училище за деца и общи братски трапези. Да споделят своите духовни преживявания и да се сплотяват като общност, като едно голямо християнско православно семейство.

За всички гости на празника бе предоставена обща братска трапеза.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content