Продължете към съдържанието

Празнична Архиерейска вечерня в чест на св. апостоли Петър и Павел

0002В навечерието на Петровден, на 28 юни, в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в кв. „Разсадника“ бе отслужена празнична вечерня с петохлебие.  В просторния софийски храм, украсен богато с цветя, се бяха събрали множество християни от цяла София.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържественото вечерно богослужение бе предстоявано от Софийския викарен епископ – Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

В съслужение с него бяха ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Кирил Дидов – предстоятел на храма-домакин, председатели на столични храмове и свещеници и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

На певницата възхвала към светите първовърховни апостоли Петър и Павел отправиха сборна група певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Притихнали в храма, духовенство и миряни отправиха топла молитва към св. апостоли.

За четвърта поредна година на празничното богослужение беше изпълнен антифонно канон на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, специално преведен на съвременен български език и музикално адаптиран по гръцки музикални образци от ставр. ик. Кирил Дидов.

За поклонение на многобройните богомолци в храма бяха изнесени мощи на св. апостоли Петър, Павел и Филип.

В края на вечернята, еп. Поликарп произнесе пастирско слово, в което припомни призоваването на първовърховните апостоли Петър и Павел, тяхното свидетелство и служение на Бога.

„Апостол Петър и Павел заслужават особено внимание.  Те ни дават наставление как да бъдем истински Христови чеда, как да живеем в Бога, как да живеем като човеци в общност. Те ни водят чрез Евангелието към вечния живот.“ – каза в словото си Негово Преосвещенство. Владиката разказа житието на двамата апостоли, като подчерта техните слабости, но и сила, и твърдост, с които са се обърнали и изповядали Христа.

Епископ Поликарп поздрави отец Кирил, свещенството и всички миряни в храма с празника на светите първовърховни апостоли, от свое име и от името на Светейшия Български патриарх Неофит, като пожела много и благословени години, мир, здраве и благоденствие, сплотеност, като едно голямо християнско семейство, в придобиване и утвърждаване във всяко добро и полезно дело.

След празничното Многолетствие владиката обяви решението на една енориаша в храма, която е пожелала да дари на църквата „Св. ап. Петър и Павел“ икона на св. Богородица „Геронтиса“, предназначена за нейния дом. Тя е донесена от Гърция и е копие на Чудотворната икона на светогорския манастир „Пантократор“.

„Св. апостоли в своите писания наставляват християните да бъдат добротворци…. Радостно е, че и днес има хора, които проявяват това добротварство“- каза еп. Поликарп и пожела св. Богородица „Геронтиса“ да бъде благословение за енорията и всички домове.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content