Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в орландовския храм “Св. Петка”

PAM9038На 3 юли в столичния храм „Св. Петка“, кв.“Орландовци“ бе отслужена тържествена литургия, в чест на пристигналата в храма светогорска икона Пресвета Богородица „Скоропослушница“.
Светинята е копие на иконата на св. Богородица „Скоропослушница“, която се покои в Дохиарския манастир на Света гора – Атон и ще остане завинаги в орландовския храм за благословение и духовна радост на вярващите.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит литургията бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който бе в съслужение с Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Заедно с тях в св. богослужба взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ик. Петър Христов, предстоятел на храма, свещеник Йордан Божилов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.
На певницата утренните и литургийни песнопения бяха изпълнени от софийски певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.
В чест на нейното благодатно присъствие, множество християни от цяла София дойдоха в топлия юлски ден, за да вземат молитвено участие в богослужбата и да покажат своята почит към Закрилницата на целия човешки род, молейки за здраве, изцеление от тежки болести и решение на житейски проблеми.
В края на благолепната служба с пастирско слово към многобройния богомолен народ се обърна Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.
„Свидетели сме на велико благодеяние и милост, проявени от Божията майка в тези дни. С благословението на Българския патриарх Неофит, по усърдието на благочестиви хора, ктитори и спомоществователи на този красив храм, завърши една благородна инициатива – изрисуването на Пречистия образ на  св. Богородица „Скоропослушница“. Добрите намерения бяха благословени от самата Божия майка и завършиха успешно, за да можем да пребъдваме в голяма духовна радост и да получим удовлетворение на нашите духовни потребности…Честите сме, че можем да съпреживеем тази духовна радост, защото не винаги идват в дворите на нашата родина такива големи светини…Образът е онзи, който освещава и почитта, която ние проявяваме към тях  им дават тази благодатна сила, която върши чудеса според вярата на всеки от нас.“ – каза в словото си митрополит Антоний. Той пожела св. Богородица да разгърне своя омофор над всички нас,  да ни закриля и надарува всички нас с крепко здраве, добри плодове от делата на ръцете ни и ни насочи стъпките в тези смутни времена в пътеката на правдата, милостта, съпричастността към трудностите и болките на нашите ближни.
С думи на благодарност към синодалния архиерей и владиката се обърна предстоятелят на храма иконом Петър Христов. Той благодари от името на храмовото духовенство и църковното настоятелство за архиерейския благослов и за празничното богослужение.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content