Продължете към съдържанието

Тържествен водосвет за 140-ата годишнина на МВР

PAM9405     Министерството на вътрешните работи отбеляза своя професионален празник и 140 години от създаването на институцията. С благословението на Негово Светейшество Неофит,  Митрополит Софийски и Патриарх Български, днес на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ бе отслужен тържествен водосвет от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на старинния столичен храм "Св. София", свещеник Васил Танев от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

За благодатната служба допринесоха и ангелогласни софийски певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. На празника присъстваха: вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, зам. министърът на отбраната Валентин Радев, зам. председателят на Народното събрание Емил Христов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, множество държавни служители и пазители на обществения ред, както и цивилни граждани.

     Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови знамената на Българската полиция и събралите се високопоставени лица, генерали и служители на МВР и ги поздрави в чест на професионалния им празник. „В този прекрасен ден, от името на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, както и от свое име поздравявам пазителите и обединителите на българския народ“, спомена в своята реч викарийният епископ и отправи пожелания на всички присъстващи за здраве, благоденствие и преуспяване в своята отговорна служба.

     От своя страна министърът на вътрешните работи отправи благодарност и сподели в своята реч, че динамичното време, в което живеем, изисква от служителите на МВР да прилагат превантивен подход, да предвиждат рисковете и заплахите на всички нива. "Полицаите и служителите на сигурността са гръбнакът на обществото. В продължение на 140 години МВР е гарант за утвърждаване опазването на българската държавност, националната сигурност и обществения ред.” – посочи още Маринов.

     Празничната церемония завърши с тържествено полагане на венци пред паметника на незнайния войн от политици, генерали, служители на академията и от другите структури на МВР.

     Текст и снимки: Пламен Михайлов 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content