Продължете към съдържанието

Семинар по източноцърковна музика се проведе в София

PAM2755На 13 юли в сградата на Софийска света митрополия се проведе семинар на тема: „Патриаршеската псалтикийна школа в Цариград“. Той се провежда с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Гост-лектор на събитието бе г-н Григорий Дараваноглу от Гърция. Г-н Дараваноглу е протопсалт, носител на офикията „Велик майстор на Вселенската патриаршия“.

Събитието бе открито с тържествени песнопения и бе уважено и от присъствието на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, който взе участие в семинара заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Кирил Попов от митрополитски храм "Св. Неделя" – диригент на Софийския свещенически хор и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

Въвеждащи слова отправи г-н Никола Антонов, църковен певец от храм „Рождество Христово“ в столичния квартал Младост. Първата част на семинара се състоеше от лекция на г-н Дараваноглу с отговори на въпросите на публиката.

В обедната почивка бе подготвена почерпка за присъстващите от Софийска света митрополия, а след нея семинарът продължи с практическа част.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

https://www.youtube.com/watch?v=7CD1PwykI0w&feature=youtu.be

Visits: 0

Skip to content