Продължете към съдържанието

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ бе открит с тържествен водосвет

PAM2659На 12 юли сред манастирските поляни на Църногорската света обител „Св. св. Козма и Дамян“ стартира традиционният фолклорен събор „В сърцето на Граово“. В него участват множество музикално-певчески и танцови състави не само от граовския регион, но и от целия шпоски край – за разпространение традициите на областта и българския дух.

Началото на събора бе дадено в 19 ч. с водоосвещение по благословията на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съвместно с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, протойерей Константин Стойчев и йеромонах Силуан от храмовото духовенство, йеромонах Максим от Видинска епархия, свещеник Костадин Бошняков от Дупнишка духовна околия, свещеник Костадин Тренев от гр. София и йеродякон Вартоломей.

След водосвета Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп преподаде благослов и поздравления от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, и се обърна към присъстващите с думите: „Събрали сме се за втора поредна година на Църногорския събор за да може като едно голямо православно християнско семейство в радост, в духовна и братска задруга да се утвърждаваме в мир, разбирателство, единство и под покрова на Пресвета Богородица и на светите безсребреници Козма и Дамян да възрастваме като истински Божий народ. Да помним своето минало, да изграждаме и утвърждаваме своето настояще, което да бъде като духовен трамплин за бъдещото идно поколение, което растейки на създадените от нас основи да бъде гордо и честито, че е наследник на православната вяра, култура и традиция; наследник на българския древен народ.“

С музикално изпълнение на събора взеха участие и децата от летния лагер на Църногорския манастир – под ръководството на протойерей Константин Стойчев те изпяха преведен на български език църковно-народен химн от св. Николай Велимирович.

Малко преди началото на Граовския събор, в Църногорския манастир се проведе и работна среща между Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, архимандрит Никанор, министъра на земеделието и храните г-жа Десислава Танева, областният управител на Перник г-жа Ирена Соколова, кметът на община Перник г-жа Вяра Церовска, представители на бизнеса, на различни сдружения и производители от областта.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content