Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие членове на Междуправославната комисия по въпросите за ересите и сектите

1000463На 16 юли Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе домакин на среща за обсъждане мерките за противодействие на гибелните ереси и секти от страна на православния свят. На срещата присъстваха: Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим; Негово Преосвещенство Карпасийски епископ Христофор, член на Светия Синод на Кипърската архиепископия и неин упълномощен представител по въпросите за сектите; Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит; архимандрит Василий, протосингел на Софийската епархия; проф. Александър Дворкин от Светотихонския университет, президент на Руската асоциация на центровете за изучаване на сектите; проф. Иван Желев, председател на Центъра за проучване на нови религиозни движения; както и юристът доц. Мария Кьосева.

Гостът от Кипър Негово Преосвещенство епископ Христофор изрази своята благодарност за гостоприемството на предстоятеля на Българската православна църква и за благодатното сътрудничество по инициативите за проучване на религиите и гибелните култове. Той сподели, че на тази тема вече 10 години се провеждат междуправославни срещи и са събрани около 2000 стр. материали за противодействие с ересите и сектите, които предстои да бъдат издадени. Бе обсъден въпросът и за провеждане на междуправославен образователен семинар по темата, както и за единството в Христа на православната Църква във време на трудности и разделения.

„Трябва да бдим и да не допускаме разрастването на сектанските общности, но с мисълта, че лекуваме тези, които са се увлекли в тях.“ – сподели Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

След благодарностите от страна на проф. Дворкин, той сподели слова за нуждата от православно образование по темата, както и от благословията и усърдните молитви на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content