Продължете към съдържанието

Манастир “Св. прор. Илия” в столичния кв. Дървеница посрещна своя храмов празник

1010259На 20 юли светата Православна църква чества старозаветния свети пророк Илия.
В навечерието на празника, на 19 юли, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе отслужена тържествена вечерня в манастир „Св. пр. Илия“, кв. Дървеница, която бе оглавена от ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.


Във вечерното богослужение съслужиха ставрофорен иконом Цанко Тотев, гости от щата Джорджия, САЩ – протойерей Йоан Таунсент и йерей Даниел Георгиев, също така йереите Харалампий Мерджанов и Стоян Димитров и дякон Георги Читалов.

Вечернята бе украсена с песнопения, изпълнени от софийски църковни певци.

В своята проповед ставрофорен иконом Ангел Ангелов поздрави монахиня Матрона, игумения на манастира и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит. Той припомни важни моменти от житието на св. пророк Илия, като акцентира върху думите му: "Пламнах от ревност за Господа Бога Саваота" (3 Цар. 19:10). С вдъхновено слово свещеник Ангел Ангелов призова всички вярващи в храма: "Никога не забравяйте да носите в себе си тоя силен зов към Господа, какъвто беше в душата на св. прор. Илия. И не се бойте от чудесата, защото те са реалност – тогава, когато имаме оная силна вяра, която е притежавал пророкът".

По традиция, бе отслужен и чинът на петохлебието, след което на гостите, почели празника, бе предоставена благословена обща трапеза.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content