Продължете към съдържанието

Обновен бе Курилският манастир “Св. Йоан Рилски”

1020363На 21 юли с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български  в Курилския манадстир "Св. Йоан Рилски", кв. Курило, гр. Нови Искър, бе извършено обновление на храма.

Чинът на обновление с полагане на антиминс и светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, йеромонах Нектарий, игумен на Курилския манастир "Св. Йоан Рилски", йеромонах Никифор, както и йеродякон Вартоломей с дяконите Георги Читалов и Сотир Христов.

По време на неделната богослужба йеромонах Нектарий бе възведен в архимандритско достойнство, с пожелание от Негово Преосвещенство епископ Поликарп за достойна, смирена и благодатна служба, за въздигане на светата обител с още по-големи сили и за духовна грижа към нейните посетители.

Молитвено участие в богослужението взеха свещеник Костадин Тренев и новият декан на Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Ивайло Найденов, а църковните песнопения бяха оглавени от певците Светослав Цеков и Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия.

След края на светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Поликарп Белоградчишки поздрави игумена на светата обител за усърдните грижи по възстановяване на древния манастир и преподаде нему и на всички духовници, певци и многобройното изпълнене на храма благословията на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

В словото си викарият на Софийския митрополит пожела на вярващите християни: "Нека всички като един народ Божий да носим лъчите на Православната вяра сред нашето общество, което има нужда от Бога – от Неговото благовестие, от Неговото благословение и от Неговата любов."
В отговор архимандрит Нектарий отправи своята синовна благодарност на Негово Светейшество патриарх Неофит и на неговия викарий епископ Поликарп, като подари и на двамата богослужебни епископски митри.

По време на светата Литургия бе осветено благоукрасено коливо, което бе раздадено заедно на вярващите за здраве и благословение.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content