Продължете към съдържанието

С тържествена вечерня бе посрещнат празникът на храм „Св. Панталеймон“ в кв. Бояна

1030601На 27 юли Православната Църква чества паметта на лечителя и великомъченик св. Панталеймон.

В негова чест, на 26 юли, бе отслужена архиерейска вечерня в столичния храм „Св. Панталеймон“ в кв. Бояна с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Васил Радков, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Цанко Тотев, протойерей Дилян Цветков, свещеник Радко Иванов, свещеник Петър Калчев, както и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски клиросни певци, които заедно с духовенството и множеството богомолци отправиха своите молитви.

В своето слово Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави и благослови изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, припомни безкористното дело и мъченическия живот на св. Панталеймон и призовавайки да подражаваме на вярата и добротворството му, пожела на вярващите: „да ни вдъхнови Бог и ние да даваме без да очакваме, да раздаваме без мисъл за отплата, защото Бог така разпореди. Всеки един от нас има дарба от Бога и е необходимо да я разработва и с нея да благотвори за полза и спасението на мнозина“.

В отговор ставрофорен иконом Васил Радков благодари на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, както и на неговия викариен епископ за архиерейската вечерна служба и духовните грижи.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на вярващите.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content