Продължете към съдържанието

Освещаване на храм „Св. Климент Охридски“ и свещеническо ръкоположение в кв. Люлин

1030863На 27 юли Православната Църква чества успението на св. Климент Охридски, паметта на светите Седмочисленици и св. валикомъченик Пантелеймон.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния кв. Люлин бе извършено пълното освещаване на частично осветения преди двадесет години храм „Св. Климент Охридски“, като в светия Престол бе положена частица от мощите на светите Баташки мъченици.

Освещаването на храма и Архиерейската света Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Янъков, предстоятел на храм „Св. Климент Охридски“, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в София, икономи Константин Вълчев и Йоан Чикалов, протойереите Йоан Куков и Иван Иванов, свещениците Кръстьо Златев, Климент Тупаров, Йоан Йончев, Венцислав Тонов, йеродякон Вартоломей и дяконите Лука Китин, Георги Читалов и Димитър Николов.

Молитвено участие в богослужението взе и ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска света митрополия.

Църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци и църковният многогласен хор към храм „Св. Климент Охридски“.

По време на светата Литургия с многократни възгласи „Достоен!“ бе извършено и ръкоположението на благоговейния дякон Димитър Николов в презвитерска степен.

В своята проповед Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, припомни за равноапостолното дело на светите Седмочисленици и пожела силна вяра и усърдно служение на новия свещеник на Българската православна църква. Викарият на Софийския митрополит напомни, че свещенството е „достойно и велико служение, с което Бог е удостоил човеците, а е лишил ангелите… Нека всички духовници оценяваме тази дарба, дадена ни от Бога и да я разработваме за полза на светата ни Църква.“

В отговор ставрофорен иконом Ангел Янъков отправи благодарност и признателност към Бога, Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, както и на неговия викариен епископ за благодатната служба и за великото събитие по освещаване на храм „Св. Климент Охридски“, с пожелание за съучастие и занапред във все така велики събития, носещи мир и духовна радост на българския народ.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

https://www.youtube.com/watch?v=JBHfT2LWb0E&feature=youtu.be

Visits: 3

Skip to content