Продължете към съдържанието

В храм “Покров Богородичен”, гр. Дупница бе отслужен Молебен канон на Пресвета Богородица

1060293На 2 август с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в храм „Покров Богородичен“, гр. Дупница бе отслужена архиерейска вечерня и Молебен канон на Пресвета Богородица.

Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Костадин Бошняков, свещеник Илия Дичев, предстоятел на храм „Покров Богородичен“, свещеник Иван Айдаров, свещеник Георги Гелов, свещеник Костадин Тренев и дякон Георги Читалов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци воглаве с д-р Андрей Касабов, с молитвеното участие на дякон Петър Славов и дякон Пламен Николов.

На Молебния канон бе донесена иконата на Света Богородица – „Скоропослушница“, предоставена за тържествените богослужения от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, за благословение и духовна подкрепа на вярващите.

По време на вечернята свещеник Илия Дичев бе удостоен с офикията протойерей, като получи поздравления за усърдната духовна грижа за енорията от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, предадени от неговия викарий, с пожелания за достойна, смирена и благодатна служба.

В своята проповед Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови и поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, като припомни, че Пресвета Богородица благославя и подпомага духовно целия човешки род.

Викарият на Софийския митрополит призова всички християни да се поучат от нея и от родителите на Пресветата, та както те дават дъщеря си „да се учи и да бъде част от Божията благодат и сила, така и всеки един от нас да възпитава своите деца във вярата и в добродетелите, за да имат те цел в живота и да придобият не само материалното богатство, но и от Бога благодат въз благодат. Да намерят онова, което е потребно на всеки – да бъде преди всичко човек и след това да се изгражда като духовна личност.“

В отговор иконом Георги Паликарски отправи своята синовна благодарност на Негово Светейшество патриарх Неофит и на неговия викарий епископ Поликарп за благодатната вечерна служба и Молебен канон.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content