Продължете към съдържанието

Тържествена патриаршеска служба в столичния храм „Преображение Господне“, кв. Лозенец

1070547На 6 август Православната църква почита празника Преображение Господне.

В този ден бе отслужена тържествена патриаршеска света Литургия в столичния храм „Преображение Господне“, кв. Лозенец, оглавена от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на храм „Св. Петка“, иконом Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, иконом Кирил Дидов, иконом АнтонийАлексиев, протойерей Валентин Тупаров, протойерей Симеон Иванов, свещеник Костадин Тренев, протодякон Иван Петков и дякон Деян Коруноски.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски клиросни певци под ръководството на гл. ас. д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източно църковно пение в Богословския факултет на СУ.

На светата Литургия присъства и г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България.

В своята проповед ставрофорен иконом Василий Сарян припомни евангелската история за Господното Преображение, пожела на вярващите християни Господ да ни укрепва да бъдем Негови ученици и сърдечно благодари на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит за „любовта, която струи от сърцето и душата Ви, за погледа Ви, който ни умилостивява и ни дава сили да вървим напред“, както и на Негово Преосвещенство епископ Поликарп за благодатната служба, отправяйки и поздрав към духовенството, певците и изпълнението на храма.

В края на богослужението бе осветено и раздадено за здраве и благословение на вярващите благоукрасено коливо, дар от г-жа Невена Моджахед, богослов и църковен сътрудник.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

https://www.youtube.com/watch?v=NsnTIYdk9Lo&feature=youtu.be

 

Visits: 0

Skip to content