Продължете към съдържанието

Копие на Иверската икона на Пресвета Богородица гостува в Кюстендил

DSC 0008С благословението на Светейшия Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх, в навечерието на големия Богородичен празник Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил беше посрещнато копието на Иверската икона на Божията Майка от скита на Църногорската света обител "Св. Пантелеймон" в земенското село Смиров дол. От 12 до 17 август 2019 г. чудотворният лик на Пресвета Богородица – Вратарница (Портаитиса) ще остане за поклонение в централния храм на Кюстендил "Успение Богородично".


Иконата беше донесена от игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и гостуващия в манастира архимандрит Евтимий от Видинска епархия. Пред храма в Кюстендил тя беше посрещната от предстоятеля му о. Светослав Григоров, местното духовенство и игуменката на Граничкия манастир "Св. Лука" монахиня Фотиния. Сред миряните посрещачи беше и кметът на община Кюстендил г-н Петър Паунов.

Иконата беше пренесена на ръце до отредения в центъра на храма проскинитарий и пред нея беше отслужено кратко молитвено последование. След това Негово Високопреподобие архимандрит Никонор отправи пастирски слова към домакините и миряните и разказа историята на Иверската икона на Божията майка, като подчерта, че това е най-ценнатасветиня на Света гора – Атон. Той припомни, че самата икона не напуска мястото си на входа на манастира Иверон. Гостуващото в кюстендилския храм нейно копие е осветено в светата Иверска обител лично от нейния игумен архимандрит Натанаил преди две години.


"Образът на Божията Майка тук на това място да бъде за ваше духовно вдъхновение, да бъде видимо свидетелство за невидимия покров, който Пресвета Богородица  е разпрастряла над този град и това място и разпростира над всеки, който със смирение, с вяра, без колебание и с добро сърце, простил обидите на ближните, пристъпва към нея; свидетелство за невидимото присъствие на Божията Майка сред вас, тук в навечерието и по време на празника на Нейното Успение",  благопожела архимандрит Никанор.

Отец предстоятелят на храма благодари на игумена на Църногорската света обител за предоставената възможност в Кюстендил да се поклонят на този чудотворен лик на Божията Майка и покани миряните на богуслуженията преди празника и на самия празничен ден. Гостите от Църногорската света обител бяха посрещнати на братска трапеза, където присъстваше и кметът на Кюстендил г-н Петър Паунов, заедно със съпругата си. С него гостите обсъдиха теми от взаимен интерес, свързани с православието и обучението на децата по религия, което в Кюстендил се осъществява с подкрепата на общината и всяка година около 1000 деца са обхванати в групи за факултативно изучаване на предмета. С подкрепата на Общината в града се изгражда и Детски православен център.

Текст и снимки: Руми Борисова

{gallery}2019-08-14{/gallery}

Visits: 1

Skip to content