Продължете към съдържанието

Голям празник в Бельовата църква в Самоков

DSC 1354В неделния ден на 18 август, когато Църквата отбелязва Успението на всебългарския светец – преподобни Йоан Рилски Чудотворец, в най-стария храм  на гр. Самоков – Бельовата църква "Рождество Богородично”( VІ-VІІ в.)  се състоя голямо тържество.

Той бе организиран в чест на настъпващия празник на св. Симеон Самоковски, Самоковски митрополит от есента на 1734 г., чиято памет честваме на 21 август. Светецът, просиял с мъченически подвиг се почита като закрилник на града, а жителите на Самоков организират няколкодневни тържества, които завършват в самия ден на светеца, обявен за официален празник на града.

Всенародното честване на св. Симеон започва в неделния ден преди празника, за да могат повече хора да участват внего.

Затова на 18 август, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български в емблематичната Бельова църква бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с епископа съслужиха ик. Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храма-домакин, протоиерей Георги Николов, протойерей Любомир Митов…., свещеник Емил Дамянов и дякон Георги Читалов.

 В богослужението активно певческо участие взе г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

Празникът бе уважен от кмета на Самоков г-н Владимир Георгиев, тримата му заместници и общински служители.

По традиция след богослужението бе отслужен празничен водосвет в двора на църквата. Празнично слово за подвига на св. Симеон Самоковски произнесе еп. Поликарп, който припомни подвига на свещеномъченика. Той поздрави самоковските жители с техния празник и им благопожела здраве, дългоденствие и винаги да помнят светеца, който закриля техния град.

Владиката сърдечно благодари на кмета на Самоков и на цялото общинско ръководство за грижата и отзивчивостта, която проявяват към нуждите на св. Църква и преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх Неофит.

В чест на празника общинското ръководство бе подготвило по традиционното ястие, което се раздава на всички присъстващи за здраве и благословение.

Владиката освети подготвеното от местното военно поделение ароматно ястие, коетотази година бе предвидено да нахрани 2000 човека. Той благослови насъбралите се близо 5 000 самоковци, и като ги поръсваше със светена вода даваше лично благословение на притеклите се към него. Празникът продължи с фолклорна програма, в която се включиха местни самодейни изпълнителски състави.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content