Продължете към съдържанието

Кремиковският манастир посрещна Църковната нова година с архиерейска света Литургия

1130025На 1 септември Православната църква отбелязва началото на Църковната нова година, като също така чества и паметта на св. преп. Симеон Стълпник.

По този повод в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“ край София бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Самуил, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир, свещеник Георги Младенов от храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина“, свещеник Костадин Тренев, дякон Петър Славов и дякон Георги Читалов.

Молитвено участие в празничното богослужение взе и Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит.

Негово Светейшество посети светата обител, за да благослови децата, родителите и учителите, които взеха участие в провеждането на летните детски лагери в светата обител. От години в Кремиковския манастир, с благословението на Негово Светейшество, се организират детски лагери, като последният ден се ознаменува от архиерейско служение, а от няколко години и от патриаршеско благословение, присъствие и поощрение.

Патриарх Неофит бе тържествено посрещнат в дворите на манастира от десетки християнчета, облечени в народни носии, родители, учители по вероучение и гости.

Песнопенията на светата Литургия бяха изпълнени от ученици, взели участие в лагерите, под вещото ръководтво на възпитателите си.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави за именния ден в св. Кръщение с топли слова и многоцветен букет „Ангела на Българската православна църква“ Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, който от своя страна подари златен нагръден кръст на заслужилия и. д. игумен на Кремиковската обител иконом Серафим Янев – с възгласи „Достоен!“ и цитирайки словата на Господ Иисус Христос: „ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“ (Мат. 12:16).

Викарият на Софийския митрополит отправи празничен благослов за началото на Църковната нова година и благодари сърдечно на духовниците, изпълнението на храма и на всички учители, възпитатели, родители и помощници за богоугодното дело по възпитание на децата в истинни вяра, надежда и любов на православния летен лагер, от името на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Негово Светейшество лично приветства всички в храма и поднесе своя патриаршески благослов за здраве, благоденствие и преуспяване в доброто и полезното. Той поднесе грамоти на заслужили учители, безкористно отдали себе си в църковно-учебното дело и постоянстващи в манастирската инициатива. На всички деца от последната група лагеруващи в манастира, а и други, дошли на празника, патриарх Неофит поднесе по една торбичка със сладости и различни благословения, които да им бъдат за памет от духовното събитие.

След края на богослужението домакините от светата обител поканиха на благословена трапеза всички гости на манастира, а иконом Серафим Янев и ръководителите на православния детски лагер проведоха работна среща с Негово Преосвещенство епископ Поликарп, за да се преумножават и занапред благодатните плодове от православните вероучителни инициативи на територията на Софийска епархия.

Предоставените подаръци за децата и учителите са подсигурени на Софийска света митрополия най-любезно, за пореден път, от г-жа Татяна Попова, собственик на верига магазини "АВАНТИ".

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

https://www.youtube.com/watch?v=3WF9CPbjXxc&feature=youtu.be

Visits: 1

Skip to content