Продължете към съдържанието

Социалният дом към църквата в село Радуил е пред откриване

IMG 4170Скоро ще бъде отворен Социалният дом „Свети Мина“, построен в двора на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Радуил

Неговото строителство започва преди три години. Идеята е в него да се оказва помощ на бедни, както и да се даде възможност за срещи между миряните. Едновременно със строителните дейности, върви и сериозен ремонт на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, в чиито двор е построен социалният дом.

„Църквата не е място, в което се разговаря. Много често, дори по време на служба, хората си говорят. В църквата се стои тихо в молитва. Затова и направихме това помещение, там всички ще може да си общуват. Ще може да си пийнат чай, кафе или нещо разхладително“ – поясни енорийският свещеник протойерей Николай Аршинков.

Социалният дом се прави по негова инициатива и участие.

Tsarkva Raduil„Помагат много жителите на село Радуил. Все още не сме отворили, защото има много работа по ремонта на църквата. Но сме на финала и скоро ще отворим Социалният дом „Свети Мина“. В църквата ще има ново подово отопление, ремонтирахме покрива, направи се основен ремонт на храма след вече почти 120 години съществуване на светата обител. Беше станала опасна за посетители“ – сподели още отец Николай Аршинков. Вероятно до края на месец ноември ремонът в църквата ще приключи.

На 8 септември – неделя, радуилската църква ще отбележи своя 119-ти храмов празник, в деня, когато Православната ни църква чества Рождението на Божията Майка. По стара традиция в двора на Светата обител църковното настоятелство ще приготви голям курбан-чорба, който ще бъде раздаден в късния следобед на миряните от китното рилско село и на техните гости. Преди това отец Николай ще отслужи празнична Света литургия и водосвет за здраве и благополучие, след което ще освети и Богородичната чорба.

IMG 0657 scaledЕнорийският свещеник протоиерей Николай Аршинков е свещеник в село Радуил вече четвърт век. Дошъл временно от София, но останал тук да служи над 25 години.

Текст и снимки: Десислава Стоянова

Visits: 0

Skip to content