Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Всемирното въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен

DSC 0735 scaledЕлате, верни, да се поклоним на животворящото Дърво,

на което Царят на славата – Христос доброволно разпростря ръце

(Стихира, гл. 2)

Ваше Преосвещенство, Боголюбиви отци,

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Светлият празник на Всемирното въздвижение на честнѝя и животворящ Христов Кръст и тази година ни събира, за да се преклоним още веднъж пред силата и величието на дивната Божия саможертва за н ас, достигнала своя апогей на Кръстното дърво, където за нас бе пригвозден Сам Творецът и наш Спасител Господ Иисус Христос. На дървото, чрез което дойде славната Христова победа, днес ние се покланяме и с неговия знак се осеняваме, защото знаем непобедимата Му сила и защото за нас, които се спасяваме, „словото за кръста… е сила Божия“ (1 Кор. 1:18).

Чрез Христовата саможертва за нас и за света древното оръдие на най-позорната смърт се превърна в дивен и пресветъл победен знак. Чрез въздигането на Спасителя на Кръста дървото, което в далечните дни на праотците беше оръдие на непослушанието и на престъпването на святата Божия воля, се превърна в оръдие на нашето спасение и на обновлението на цялото творение. „На Твоя кръст се покланяме, Христе, и Твоето свято Възкресение възпяваме и славим… защото, ето, чрез Кръста, дойде радост за целия свят“.

Кръстът, който заради нас доброволно прие Христос, съпътства християнския ни живот от самото начало и във всички дни на нашето спасително пътуване към Царството на нашия Небесен Отец. С него встъпваме в живота на Църквата, в тайнството на светото Кръщение, с неговата сила се подвизаваме всеки ден в подвига на вярата и благочестието и пред него се покланяме, защото когато се покланяме на светия Кръст ние се покланяме на Онзи, Който Сам избра Кръста, за да претърпи унижение и смърт, и така да извърши нашето избавление и спасение.

DSC 0740 scaled

Нека силата на честнѝя и животворящ Кръст Христов винаги бъде с нас, с нашата Православна църква и със скъпото ни Отечество, за да можем, укрепвани от него, с истинска любов

да растем в Христа (Еф. 4:15).

С вярност, търпение и непомрачена надежда да носим кръста си, по съвета на Спасителя и да принасяме богат духовен плод, преумножавайки даруваните ни от Господа таланти, като се стараем неизменно да сме „добри и верни“ раби Божии, та да се удостоим и да влезем в радостта на нашия Господ (Мат. 25:21).

В този светъл и празничен ден благославяме и всесърдечно поздравяваме и всички български ученици – с настъпващата нова учебна година – като им пожелаваме здраве и радост, много успехи в усвояването на преподаваните знания и всяко добро от Господа.

Силата и победоносната слава на честнѝя и животворящ Кръст да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Visits: 0

Skip to content