Продължете към съдържанието

Водосвет и културни събития за 45-ата годишнина на град Долна баня

IMG 0878 scaledВ продължение на четири дни с разнообразни прояви жителите и гостите на Долна баня празнуваха 45 години от обявяването на селището за град.
 
Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника на града отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров в съслужение с долнобански свещенници, след което освети и специално изработената за юбилея нова четвърта камбана за местната църква "Успение на Пресвета Богородица".

 
Началото бе за талантливите млади художници, които рисуваха с тебешири на асфалта на паркинга на новия спортен комплекс, след което на една от площадките на стадиона бе проведен незабравим спортен празник с тяхно участие.
Вечерта на централния площад в рилския град с музикални изпълнения участваше певицата Михаела Маринова.
 
Два дни продължи турнирът по шах в сградата на общината с участието на 12 състезатели. Спортната проява се проведе по кръговата система "всеки срещу всеки", като победител в турнира стана к.м.с. Петър Козарев, втори е м.с. Георги Пенчев, а на трето място се нареди г-н Георги Методиев. Във фоайето на народно читалище "Рила – 1898" пък малките долнобански художници от школата по рисуване с ръководител Маргарита Стефанова бяха подредили красива изложба със свои творби.
Празнично слово по случай 45-ата годишнина от обявяването на Долна баня за град произнесе кметът на общината г-н Владимир Джамбазов, след което връчи плакети на заслужили долнобанци.
Празничен концерт изнесоха Мария и Магдалена Филатови и Малин Домозетски, а вечерта красива заря украси рилското небе.

За годишнината на град Долна баня в енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи тържествена света Литургия, след което с плакети бяха отличени благочестиви миряни.
Спорт и игри за по-големите долнобанчета бяха организирани на новия спортен комплекс в рилския град, а пък футболистите от местния футболен отбор "Левски" в среща от първия кръг на тазгодишното първенство в Софийската областна група – Изток, победиха с убедителното 5:0 гостите от "Левски" – Елин Пелин и така в дните на юбилея зарадваха своите фенове.

Артистите от театър "Мечтатели" пък зарадваха малките долнобанчета с детска постановка, а вечерта центарлният площад бе озвучен с песните на популярната Тони Димитрова.
Краят на четирите празнични дни бе с още една театралната постановка, преди която кметът г-н Владимир Джамбазов благодари на всички самодейци и читалищни дейци, работили през годините и дали своя талант за културния живот на рилския град, като награди с плакети най-заслужилите от тях.
 

Текст и снимки: Любомир Кузев

{gallery}2019-09-18{/gallery}

Visits: 3

Skip to content