Продължете към съдържанието

Храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в столичния кв. Обеля почете своя покровител с архиерейска св. Литургия

1180299На 23 септември Православната Църква чества Зачатието на последния пророк – св. Йоан Кръстител, от неговите святи родители Захарий и Елисавета.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“, кв. Обеля, бе отслужена архиерейска света Литургия.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Иван Динков, предстоятел на храма, протойерей Николай Николов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, дякон Георги Читалов, дякон Лука Китин, дякон Сотир Христов и дякон Спас Рангелов.

Софийски клиросни певци изпълниха църковните песнопения, за да допринесат за молитвеното настроение на десетките християни на празничната служба.

В края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови и поздрави за храмовия празник духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като призова християните „да бъдем в нашия живот достойни пред Бога, да Му бъдем благодарни за всичко и да знаем, че което Той допусне до нас и ни даде, значи това е от Бога полезното, благословеното, достойното и играе важна роля за нашето спасение и вечен живот“.

От своя страна предстоятелят на храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“ иконом Иван Динков благодари на Негово Светейшество и на викарния му епископ за архиерейската служба и благодатните слова, като допълни: „нека тази ревност, която има св. Йоан Предтеча, да имаме и ние всички, да я има и нашия народ, за да се молим и стараем нашите деца да се възпитават в благочестие, вяра и добродетелен живот“.

След края на светата Литургия бе извършен тържествен водосвет и бе осветено благословено ястие, за здраве и спасение на християните.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content