Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Петка“, с. Луково

1240929 2На 12 октомври, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, архиерейска св. Литургия бе отслужена в храма „Св. Петка“, в китното с. Луково, община Своге – по случай наближаващия храмов празник.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Росен Андонов, свещеник Костадин Тренев и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

Софийски псалти заедно с енорийски певци изпълниха църковните песнопения, за да допринесат за празничното и молитвено настроение сред събралите се християни.

По време на богослужението бяха извършени и пострижения за четец и певец на трима Божии раби, които епископ Поликарп поздрави и им пожела постоянство в присъствието и подкрепата на богослуженията в храма, за тяхно духовно преуспяване и радост.

Също така Негово Преосвещенство епископ Поликарп преподаде на духовниците, певците и изпълнението на храма благословение, празнични поздравления и благодарности от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Викарният епископ на Софийския митрополит отправи поучителни думи в тълкувание на днешното евангелско четиво и припомняйки живота и делото на св. Петка-Параскева Търновска, силно почитана от всички балкански народи и православни християни, сподели:  „спасението не е за българи, сърби или румънци, а е за православните християни, които вървят по Христовия път, на благовестието, на възкачването по духовната стълбица, която води до Царството небесно“.

В отговор предстоятелят на храм „Св. Петка“ протойерей Росен Андонов благодари сърдечно на Негово Светейшество и на викарния му епископ за архиерейското богослужение и за душеспасителните слова, както и за пострижението на новите църковнослужители.

След светата Литургия бе извършен и празничен водосвет пред храма, като бе и осветено и благословено ястие за здраве и спасение на местните жители и гостите на с. Луково.

В последствие Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети Кремиковския манастир „Св. Георги“, където се провежда семинара за учители по Религия „Да учим като Христос“. Викарият на Софийския митрополит проведе среща с иконом Серафим Янев, и.д. игумен на манастира, с преподаващите и учащите се на семинара, отправи поздравителни слова за благодатната душепастирска и духовно-просветна дейност и им раздаде по иконка с образа на Господ Иисус Христос – Добрият Пастир.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content