Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня за храмовия празник на храм „Св. Петка Стара“

1250710На 14 октомври Православната Църква чества паметта на българската подвижница св. Петка-Параскева Търновска (Епиватска).

В чест на празника, на 13 октомври вечерта, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена тържествена вечерня с архиерейско предстоене в старинния храм „Св. Петка Стара“ в сградата на Софийска света митрополия.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на старинния храм „Св. Петка Стара“, енорийските духовници свещеник Александър Богданов, свещеник Стоян Иванов, свещеник Станислав Иванов, както и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

Църковните песнопения изпълниха опитни софийски клиросни певци, за да допринесат за празничното и молитвено настроение на преизпълнения столичен храм в неделната вечер.

С проповед Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи благослов и поздравления на духовенството, певците и изпълнението на храма, като призова християните, честващи св. Петка: „Почитайки нейната памет, спомняйки си за нейния дивен живот да се насърчим да ѝ подражаваме по пътя на доброто, по пътя на молитвата, бдението, поста, покаянието, смирението и най-вече на любовта – така да се единим с Бога и да бъдем достойни Негови чеда и наследници на Царството небесно.“ Той поздрави всички приъсъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

В края на богослужението бе извършен и чина на петохлебието, за здраве и спасение на всички присъстващи и техните близки.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content