Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня в столичния храм „Св. Димитър“ за празника на светеца

1260262На 25 октомври, в навечерието на празника в честа на св. Димитър Солунски, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска вечерна служба в столичния храм „Св. Димитър“, кв. Хаджи Димитър.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Дружба, протойерей Радосвет Станев и протойерей Николай Начев от храмовото духовенство, протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в  с. Драгичево, протойерей Стефан Александров, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Бистрица, свещеник Венцислав Попиванов, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Бухово, свещеник Костадин Тренев, както и дяконите Георги Читалов, Лука Китин, Пламен Николов и Спас Рангелов.

Софийски псалти изпълниха църковните песнопения съвместно с храмовите певици на два клира – мъжки и женски, за духовна радост и молитвено умиление на множеството християни в столичния храм.

По време на богослужението бе постриган за четец и певец Божият раб Михаил, за да помага с радост и усърдие в богослужебните дейности на храма

В своето слово Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество софийския Митрополит и български Патриарх Неофит, като призова християните по вдъхновението от делата на с Димитрий Солунски: „Познали вярата, утвърдили се в нея и стоящи здраво на основите на тази истинска вяра в Единия Истински Бог – Отца и Сина и Светия Дух, да бъдем нейни стожери с нашия живот, с нашето мъжество и изповедничество, та както ние сме приели и сме се утвърдили във вярата, така и нашият живот да послужи за утвърждаване в нея и на по-малките наши братя и сестри – чрез добрия пример, чрез добрия подвиг, чрез доброто предстоене пред лицето на Бога.“

На вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, а благоукрасено коливо с образа на св. Димитър бе осветено за здраве и спасение на всички присъстващи и техните близки.

Текст: Пламен Михайлов
Снимки:
Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 0

Skip to content