Продължете към съдържанието

Тържествена литургия в чест на просиялия сръбски крал Стефан Милутин

P1300658aС тържествена Архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”.

Денят на сръбския крал светец, който е издигнал множество св. обители и църкви, тук се чества като втори храмов празник, тъй като мощите му се покоят в митрополитската катедрала на София.

В празничния 30 октомври Архиерейска св. Литургия, която бе  възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Заедно с него съслужиха архиманрит Василий, протосингел на Софийска митрополия,  архимандрит Васиян, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, протойерей Евгений, секретар на Руското подворие, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство и шестима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит взе молитвено участие в богослужбата след като влезе в храма като кириарх на епархията и се помоли пред мощите на св. крал Стефан.

Църковните песнопения бяха изпълнени от мъжкия хор при храма, дирижиран от дългогодишния певец в хора и уредник на Църковния музей при Св. Синод – Георги Миков.

Да почетат празника на светеца, издигнал множество свети обители и църкви, бяха дошли десетки християни, които изпълниха катедралния храм. Множество малки и големи християни пристъпиха и се причастиха със св. Тайни.

В края на литургията като подчерта небесната и благословена закрила на българския род от свети Крал, викарният епископ отбеляза негово добротворство и милосърдие, което трябва да е пример за нас. Той благодари на храмовото духовенство, на църковното настоятелство и на професионалния мъжки хор при катедралата и отправи благопожелания.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство ик. Кирил Попов благодари на Светейшия владика и викарен епископ с топли думи и красиви букети цветя.

Празникът завърши с многолетствие и храмовите свещеници раздадоха на всички присъстващи нафора и за благословение парченца от дрехата на Св. Крал, чието нетленно тяло по традиция тържествено се преоблича върху светия Престол в деня преди празника.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова – 1 и Александър Ангелов – 2
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

https://www.youtube.com/watch?v=sa2CcdjRM8E&feature=youtu.be

Visits: 0

Skip to content