Продължете към съдържанието

Излезе от печат брой 18 на “Църковен вестник”

2019 18Излезе от печат специализираният брой 18 / 2019 г. на „Църковен вестник” на тема „СЕЯЧИ НА СЛОВОТО БОЖИЕ – интервюта с деятели на православната книга”

По повод провеждането във Варна през изминалия месец на единствения църковен книжовен форум у нас – Седмица на православната книга, 2019 г., в броя ще се запознаете отблизо с три видни личности, на три различни възрасти и служения в Църквата, които са посветили себе си на мисията да проповядват в слова и проповеди истината на Христовото слово.
Трите ИНТЕРВЮТА разкриват дълбоката, многостранна и проникновена мисъл на тези всеотдайни и дългогодишни труженици на Словото Божие.
Първите двама – Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий (Радович) и доцент д-р Мариян Стоядинов от ВТУ бяха и основните гости на Седмицата във Варна 2019 г.
Архимандрит Вартоломей (Газетас), който е игумен на каноничното братство на Есфигменския манастир в Света Гора, в края на септември представи в Софийска митрополия своя сборник с проповеди, озаглавен „Слова за духовно израстване в Христа“.

Oтговорен редактор на бр. 18/2019 г.: Анула Христова

+++

По време на седмицата бе представена най-новата книга на Синодално издателство:  „ЖИТИЕ НА преблагословената Владичица наша БОГОРОДИЦА и приснодева МАРИЯ” от св. Максим Изповедник

Той съдържа най-обширното и най-богословски обоснованото житие на Пресвета Богородица.
Този текст очевидно Божията милост е отредила да послужи на изтерзания съвременник за утеха и уверение в незаспиващата грижа и бдящо трезвение за всички нас на Владичицата на целия свят. Изследователи патристи и специалисти са убедени, че той е послужил за основа на всички по-сетнешни и познати нейни жития.
Житието обхваща целия земен живот на Пресвета Дева Мария, започвайки от нейното зачатие и привършвайки с Възлизането ѝ на небесата, като включва още и обстоятелствата по пренасянето през V век на Честната ѝ одежда в Константинопол. Свидетелският разказ е предаден в хронологична последователност, като е акцентирано на големите Богородични празници, както и на онези Господски празници, които ознаменуват събития в непосредственото присъствие на Божията майка. Целият текст е осеян с изкусно вплетени в него от първо лице прочувствени възклицания, възторжени хвалебствия и благодарствени моления към Христа Бога и Богоматер, което го превръща в несъмнен литературен шедьовър на светоотеческата книжнина.72195103 2700533049980824 947708581384290304 n1
В този непознат досега на българския боголюбец текст се разкриват уникални подробности от земния живот на най-благословената измежду човеците. Дават се разрешения на досегашните т. нар. „противоречия” у евангелистите. Попълва се богословски аргументирано иначе „липсващата” информация от ранните години на Иисус Христос, а и на самата Приснодева Мария. Подчертава се и се изследва онова, което е истинно измежду апокрифните текстове.
Всичко това е поднесено в духа на пълно съгласуване със светите Отци – предходни и следващи, през призмата на херменевтичния авторов поглед към промислително подбрани старозаветни и евангелски текстове; поглед пояснителен и доизясняващ, разтълкуващ и разкриващ. Като например, дава се отговор на въпроси от рода: защо именно младенците са първите мъченици в Христа; защо те са свети; какъв е техният принос в Христа и др., който отговор се свързва непосредствено с Кръста Христов, т.е. с Пасхата на Новия закон (богословски постулат, който векове по-късно ще е аргументиран и от св. Григорий Палама), и т.н. При внимателен прочит се откриват и бъдещи събития (пророчества), като например кога ще настъпи Второто пришествие на Сина Божий и прочие.
За улеснение на българския читател в българския превод на текста към деветте основни глави на Житието са вложени и вътрешни заглавия, някои от които са извлечени от самия житиен разказ, а други са от преводача, с цел по-доброто възприемане на изобилието от ценна и многостранна информация – житийна, богословска, историческа. Със същата цел основните евангелски цитати, подлежащи на обстойно тълкувателно изложение, са дадени за отличаване от другите в получер курсив.

Visits: 1

Skip to content